Hoe kan het toch dat wij mensen zo lang erover doen om iets wat we recht voor onze neus zien, niet verbinden aan andere toepassingen?
De Amerikaan G.I. Ap Roberts heeft op 10 mei 1887 octrooi gekregen op een koffer met twee wieltjes. Zoals dat bij een octrooiaanvraag hoort, gaat deze gepaard met een uitvoerige beschrijving van de constructie en een paar bouwtekeningen. Een historisch document, zie https://www.nrc.nl/nieuws/2009/05/30/uitvinders-11734351-a903750
Duizenden jaren geleden is het wiel uitgevonden, en pas in 1887 is een rolkoffer uitgevonden, en pas de laatste 10-20 jaar zien we heel veel rolkoffer. Hoeveel mensen hebben niet hun hele leven vakantie in, werkreis uit, lopen zeulen met koffers zonder wieltjes. Ik zie nog steeds veel mensen bij de trein of in een luchthaven staan met koffers zonder wieltjes. Maar gelukkig kiezen de meeste mensen voor het gemak van wieltjes onder hun koffer.
Ik reis bijna elke week naar Den Haag met een mooie koffer met grote wielen. Ik begrijp de kleine wieltjes nog niet helemaal, die slijten sneller, zijn onhandiger, geven meer geluid en bij elk loszittend steentje moet je de koffer vooruit slepen. De rolkoffer mag nog meer evolueren.
In de 80-er jaren van de vorige eeuw zijn Opstellingen ontstaan. Overigens uit duizenden jaren oude rituelen van de Zoeloes. Bert Hellinger heeft deze rituelen in een opstellingenceremonie naar Duitsland gebracht, en later via Duitsland de hele westerse wereld over verspreid. Opstellingen zijn visuele weergaves van fenomenen die samenhangen met systeemdenken. Het geheel is meer dan de samengestelde delen, en tussen de delen is bovenstrooms (wat we rationeel zien, denken en ervaren), en onderstrooms (wat we voelen, meegekregen hebben als denkbeelden, overtuigingen en drijfveren) verbondenheid in ons handelen. In een opstelling kun je de onderstroomde thema’s ervaren, inzicht hieruit krijgen en hier bovenstrooms actie op ondernemen.
Ik en vele mede-opstellers met mij gebruiken het opstellingen fenomeen in persoonlijke, familie, loopbaan en organisatie kwesties. Het fenomeen laat altijd iets zien van de onderstroom in het systeem. Altijd oh..en ah..geroep, altijd verbazing en herkenning, maar het is nog niet mainstream. Ja er is wel eens een opstelling op TV, of men heeft van opstellingen gehoord vanuit een coaching, leiderschaps of verandermanagement opleiding. Of men krijgt een klein tipje van de sluiter in een NLP-, persoonlijk- ontwikkelings-, of professioneel-ontwikkelingstraject.
Maar ik moet de eerste CEO van een grote organisatie nog tegenkomen die aangeeft dat een missie-visie-doelstellingen opstelling hem het inzicht heeft gebracht dat hij de organisatie gekanteld heeft naar een duurzame en meer klantgerichte situatie. Hij wordt in mainstream media voor gek verklaard en kan misschien wel op zoek naar een andere baan. Ik weet overigens dat Organisatieopstellingen wel degelijk binnen grote bedrijven gedaan worden, alleen wordt er nog heel summier over gecommuniceerd (ik heb er zelf een paar mogen begeleiden)
Waarom laten we iets wat zo dicht bij ons is, ons zelfs verbindt in de onderstroom op manieren en lagen die we niet begrijpen, maar wel werken, zo weinig toe?
De azteken sleepten met bloed, zweet en tranen de rotsblokken naar Tenochtitlan (nu Mexico-Stad) terwijl ze als graf spullen en als kalender allang het wiel hadden uitgevonden. Ze zagen de verbinding niet die voor ons nu zo logisch is.
Ik gun organisaties dat ze de verbinding tussen een inzicht uit een opstelling en hun organisatie eerder zien, zodat de onderstroom minder woekert, er meer begrip is voor ieders standpunt in bijvoorbeeld verandertrajecten en collega’s elkaar werkelijk gaan zien en daar ook naar gaan handelen.
Laten we opstellingen als de rolkoffer voor onze onderstroom omarmen en de inzichten die hieruit komen gebruiken om tot actie over te gaan in ons leven. Ik heb dit gedaan en heb door de opstellingen zoveel inzichten gekregen die ik in acties heb omgezet. Ik heb hierdoor een verbeterde persoonlijke situatie, beter liefdesleven, meer eigen loopbaanpad, organisatie transparantie en meer verbinding met mijn vrienden en collega’s.
Bij welke directeur, managementteam, CEO mag ik een organisatieopstelling begeleiden? Contact ons via ons contactformulier